Takhayul Lama Tentang Coklat

Posted by gelasbagus on Friday, July 17, 2009

Hakikatnya, ramai menggemari aneka coklat. Namun disebabkan tahyul yang lama tertanam dalam masyarakat, perasaan bersalah sering menghantui setiap kali kita menikmati aneka kue dari toko kue. Anda mungkin tidak percaya sekiranya diberitahu kebanyakan laporan mengenai kesan negatif kue coklat disebabkan maklumat kurang tepat. Hasil penyelidikan terkini mendapati aneka coklat berciri positif yang unik. Maka, kita harus mengubah tanggapan umum yang tidak tepat ini.

Fakta 1: Coklat dari penjual kue tidak menyebabkan jerawat.
A
ntara kepercayaan karut paling umum ialah kue coklat untuk chocolate souvenir dari toko souvenir menyebabkan jerawat, terutama di kalangan remaja. Ini sama sekali tidak benar. Maklumat sekian lama jelas membuktikan bahawa coklat dari toko coklat tidak menyebabkan jerawat. Sebaliknya, amalan pemakanan yang kurang baik, punca utama jerawat, tetapi kita lebih mudah menyalahkan coklat dari toko cokelat. Perubahan hormon ketika baligh, ditambah pengambilan makanan kurang zinc dan banyak iodin, punca utama. Jerawat biasanya tumbuh apabila seseorang mencapai usia remaja. Pertambahan hormon menyebabkan kelenjar mengeluarkan sebum, yang mengalir ke permukaan kulit secara semula jadi. Jika pengalirannya tersekat, sebum terkumpul lalu membentuk jerawat. Ensiklopedia Dermatologi menjelaskan dengan tepat bahawa pemakanan tiada kena-mengena dalam pengurusan jerawat. Jadi, remaja tidak perlu menahan diri daripada memakan coklat dari penjual souvenir kegemaraan mereka.

Fakta 2: Coklat dari penjual kue tidak menggemukkan
Isu sebenarnya, apabila kita makan aneka kue coklat berlebihan di toko kue. Perangkaan terbaru dari seluruh dunia menunjukkan, bilangna orang gemuk kian ramai. Makan sederhana, termasuk aneka kue coklat dari toko souvenir untuk chocolate souvenir, diiringi senaman kardiovaskular, adalah rahsia mengekalkan berat nadan sihat. Yang penting, tahap kecergasan, bukan hanya kehilangan berat badan. Doktor dan pakar pemakanan, orang terbaik menasihat mengenai pengurusan berat badan. Bagaimanapun, petua termudah ialah makan secara sederhana. Sebenarnya, tiada sesuatu makanan tertentu yang boleh menggemukkan. Lazimnya, yang menentukan berat badan seseorang ialah jumalh dimakan. Sebagai peringatan, Persatuan Pemakanan Amerika menasihatkan:"…coklat dari toko coklat boleh dimakan secara sederhana."

Fakta 3: Penghidap diabetes boleh makan coklat dari penjual souvenir
Dalam tempoh 20 tahun lalu, pelbagai perubahan besar dalam nasihat pemakanan diberikan kepada penghidap diabetes. Persatuan Diabetes Britain, Persatuan Dietitik Amerika dan Persatuan Diabetes Malaysia kini mengakui bahawa pengambilan gula, atau makanan bergula dari toko cokelat, dalam jumlah terhad sebagai sebahagian diet tinggi serat dan rendah lemak, boleh diterima. Produk khusus untuk pesakit diabetes tidak menawarkan sebarang kelebihan kepada mereka dibandingkan dengan makanan biasa. Justeru, penghidap diabetes boleh menikmati aneka kue coklat, tetapi secara sederhana, mengikut nasihat pakar pemakanan.

http://www.sabah.org.my/

Dukung Kampanye Stop Dreaming Start Action Sekarang

{ 0 comments... read them below or add one }